Vélemények, információk, ajánlók a Képzési Központ munkatársainak tollából!

Tovább a képzési központ honlapjára.

Hírek

Új Dimenzió Képzési Központ a Facebookon!

Újabb cikkemben arra térnék, ki, hogy mire figyeljünk, hogyan olvassunk pályázati felhívást. Egy kiírás, felhívás, útmutató több 10 esetenként akár 100 oldal is lehet. Ha ügyesen olvasunk pár perc alatt rájöhetünk, hogy érdemes-e ábrándoznunk, esetleg tovább dolgoznunk, vagy gyorsan kihúzhatjuk a pályázati lehetőséget a listánkról.

Amivel kezdeni érdemes, hogy pályázhatunk-e egyáltalán. Ennek eldöntése elsőre egyszerűnek tűnik. A civil szervezeti pályáztok esetén tényleg kevésbé bonyolult, de például egy vállalkozásfejlesztési pályázat esetén könnyen elveszhetünk a részletekben. A szervezeti forma kiválasztása talán a legegyszerűbb. Ezt sokszor segítik azzal, hogy megadják a jogosult szervezeti formákat, a gazdálkodási forma szerinti osztályozási kódokat. A saját szervezetünk kódját pedig a KSH számunk ismeretében azonnal ellenőrizhetjük. (ez a utolsó előtti háromjegyű rész) Ezt követi a szervezeti kritériumok tanulmányozása, majd a területi és ágazati lehatárolások áttekintése. Sokféle kritérium fordul elő: hány éves a szervezet, van-e alkalmazottja, hogyan alakult a szervezet eredményessége, mit mutat a mérlege. Sokszor előírják, hogy melyik régióban lehet a projektek, a beruházást megvalósítani. Itt érdemes figyelni: nem mindig előírás, hogy a szervezet székhelyei is ott legyen.

Ha úgy tűnik megfeleltünk érdemes megnézni, hogy mekkora a támogatás mértéke. Kell-e saját erő, és ha kell rendelkezünk-e annyival, elő tudjuk-e teremteni valahogy. Több pályázati kiírása van ahol a támogatás mértékének meghatározása sem egyértelmű: a támogatás intenzitása függhet attól, hogy milyen típusú szervezet vagyunk, melyik régióban működünk, vagy éppen milyen jellegű tevékenységeket vállalunk. Érdemes ezt alaposan átgondolni, nem mindegy ugyanis, hogy 40% vagy 95% támogatást tudunk elnyerni.

Lényeges kérdés a döntés meghozása során a finanszírozás módja: van-e előleg, vagy mindent ki kell mindent meghiteleznünk. Nagy könnyebbség lehet a szállítói kifizetés, azaz hogy nem mi fizetjük a számlákat, hanem közvetlenül a támogató fizet helyettünk.

Következő lépés, hogy mik az elszámolható költségek: Hiába szeretnénk házat építeni, ha csak felújítást támogatnak. Különösen a vállalkozásfejlesztési pályázatok esetén jellemző, hogy nagyon szűk a elszámolható költségek köre, és akár a projektmenedzsment költségeket is saját magunknak kell kigazdálkodnunk.

Következő lépés? Mik a kötelező vállalások és tudjuk-e, érdemes-e teljesítetnie azokat. Nem egyszer előfordul, hogy olyan feladatokat írnak elő, melyhez nem nyújtanak támogatást.

Van-e egyáltalán esélyünk? Érdemes rápillantani, arra hogy mekkora a teljes keret, mennyi a támogatható projektek száma. Ha egy népszerűnek tűnő pályázatra minimális keretet határoznak meg, könnyen lehet, hogy pillanatok alatt kimerül a keret.

Ha idáig eljutottunk és belevágunk a pályázat megírásába érdemes megnézni az értékelési szempontokat, és a pontozást. Mik azok a fontosabb kérdések amiket ki kell hangsúlyozni, mik azok a szempontok amiket, ha figyelembe veszünk magasabb pontszámot kapva sikerrel vehetjük az akadályt. Lehetnek olyan kritériumok, pl partner bevonása, mely nekünk nem nagy teher, de sok pontot jelenthet az értékelés folyamán.

 

Címkék: pályázati tanácsok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujdimenzio.blog.hu/api/trackback/id/tr225873873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása