Vélemények, információk, ajánlók a Képzési Központ munkatársainak tollából!

Tovább a képzési központ honlapjára.

Hírek

Új Dimenzió Képzési Központ a Facebookon!

2006 folyamán újra várhatóak pályázati lehetőségek: megjelennek az Európai Uniós kiírások, és a hazai források is kiírásra kerülnek. Ezért újra meghirdetjük a pályázatírás alapjai képzésünket.

A képzésre elsősorban azokat várjuk, akik most ismerkednek a pályázatokkal, a civil szervezetekkel, persze a naponta változó pályázati rendszerben mindenki számára tudunk új információkat nyújtani.  

Miért érdemes részt venni egy ilyen képzésen?

 • Évente több tucat pályázati felhívás jelenik meg, a pár szár ezer forintos felhívásoktól, akár sokmilliós beruházás támogatásokig. Előadóink naprakész információkkal rendelkeznek minden témában.
 • A közösségek finanszírozása, a szabályozás, a pályázati rendszer állandóan változik, mi segítünk képbe kerülni.

A képzés témái:

 • Hogyan írjunk meg egy projektet?
 • Milyen módon juthatunk forrásokhoz?
 • Miért adna nekünk bárki is támogatást?
 • Milyen források várhatóak 2016 folyamán?
 • Pályázatok elkészítésének lépései

Időpont: 2016. február 19. péntek 15:00-19:00-ig

helyszíne Budapest II. kerület Bem József Tér 1.

Részvételi díj:  3.000 Ft

A résztvevőknek a későbbiekben ingyenes konzultációval is állunk a rendelkezésére. 

jelentkezési lap

 

Szólj hozzá!

2015. január 1-jét követően a bíróságokra kizárólag elektronikus úton adható be a kérelem igen sok civil szervezetet érintő ügyben! Csak egykét példa: ha a kérelmező jogi képviselővel jár el, ha a kérelmező az egyszerűsített nyilvántartásba vételi (változásbejegyzési) eljárás lefolytatását kéri, ha egy szervezet a közhasznú szervezetté minősítés iránti kérelmet terjeszt elő, továbbá a már közhasznú szervezetek is beadványaikat ezen időpontot követően kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő.

Az elektronikus út azt jelenti, hogy a kérelmező a beadványát elektronikusan az ún. Ügyfélkapun keresztül nyújtja be a bíróságon. Jelentős változás, hogy 2015. január 1. napját követően már nem az eddig megszokott kérelem-formanyomtatványon, hanem ÁNYK űrlapon (lásd még adóbevallások) kell a kérelmeket előterjeszteni, akár elektronikusan akár papír alapon.

Az elektronikus eljárásban alkalmazandó „jar” kiterjesztetésű és a papír alapú eljárásban használandó „pdf” formátumú ÁNYK űrlapok letölthetőek a www.birosag.hu oldal civil szervezetek menüpontjából. Ugyanitt bővebb tájékoztatás, útmutató is olvasható a kérelmek benyújtásának folyamatáról és az egyes ÁNYK űrlapok kitöltéséről.

 

 

 

Szólj hozzá!

Évente több mint 2 millió ember érzi szükségét annak, hogy nyilatkozzon az 1+1 % -ról , támogatást adjon a civil szervezeteknek, egyházaknak, bizonyos közintézményeknek és közgyűjteményeknek. Reméljük idén tovább emelkedik ez a szám.

A cikkünkkel 1% felajánlásának szabályaira hívjuk fel a figyelmet, melyet minden adózó, és adóját idejében befizető állampolgár május 20-ig megtehet. A nyilatkozás módjairól az adhat.hu olvashat tájékoztatót. Úgy tudunk helyesen adni, ha az 1% valóban a legjobb helyre kerül, és az adott szervezet megfelelően használja fel az összeget. Rossz helyre küldött 1%-unk máshol hiányozni fog!

Olyan szervezetnek adjon 1%-ot, melynek ismeri működését, céljaival egyetért, és megfelel a törvényi előírásoknak. A NAV oldalán megtalálható a jogosult szervezetek listája. Ha nem találkozott még civil szervezettel, mely elnyerte volna bizalmát, akkor keressen egy új szervezetet! Ha eddig nem tette meg, akkor sincs még késő: nézzen utána az interneten! Nézze meg a weboldalát!

Szólj hozzá!

A Zöldvámos Szociális Szövetkezet az Új Széchenyi Terv, Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett TÁMOP-2.4.3.D-1-13/1 „Szociális gazdaság fejlesztése – Az önfenntartást célzó szociális szövetkezetek támogatása"kódszámú pályázati felhívás keretében 15 millió Ft összegű támogatást nyert el.

A projekt keretében a szövetkezet 6 munkavállaló számára tudott munkahelyet teremteni Somogyvámos községen, közülük 5 képzésen is részt vettek (projektmenedzsment képzés) és a szövetkezet telephelye a Somogyvámos Csepregi utca 7 szám alatt található ingatlan is megújult és várja a Somogyvámosra látogatókat

Az Európai Unió Európai Szociális Alapjának, valamint a magyar kormány támogatásával megvalósult projekt lehetővé tette, hogy az Új Széchenyi Terv céljaival összhangban a Somogyvámoson a foglalkoztatás bővülésével és a turizmus fejlődősével, hogy a pályázó hosszú távon stabilan működő szervezetté váljon.

A projekt alap adatai

 

Projekt fő kedvezményezettje: Zöldvámos Szociális Szövetkezet

A projekt cím: Önfenntartást segítő gazdaságfejlesztési foglalkoztatási program a helyi turisztikai potenciál kihasználásával Somogyvámoson

Projektazonosító: TÁMOP-2.4.3.D.1-13/1-2013-0102

Támogatás összege: 15 000 000 Ft

 

Projekt időtartama: 2014.03.01 - 2014.11.30.

 

Szólj hozzá!

Megjelent a NAV tájékoztató füzete Nonprofit szervezetek adózásának szabályai címmel. Az egyesületek, alapítványok [civil szervezetek], köztestületek, közalapítványok [mind együtt: nonprofit szervezetek] alapítására, működésére vonatkozó legfontosabb szabályokat a Ptk. és az Ectv. határozza meg.Az új szabályok gyakorlati kérdésire a NAV közzétette szokásos éves tájékoztatóját, mely itt érhető el:

A teljes tájékoztató a NAV oldalán található.

Szólj hozzá!

Képzésünkön elsősorban gyakorlat orientáltan kívánjuk a pályázatírást áttekinteni. Természetesen alapinformációkat is megismerhetnek a résztvevők, de lehetőséget biztosítunk arra, hogy közös munkában a projekt tervezésben is jártasságot szerezzenek a résztvevők. A felhívások, pályázatok elemzése mellett a résztvevő a saját szervezetüknek leginkább megfelelő lehetőséget is feltárhatják.

A képzés nem épül a korábbi képzésre.

Címkék: pályázatírás képzés

Szólj hozzá!

Az 2015 folyamán újra indul a pályázati dömping: várhatók az Európai Uniós kiírások, és a hazai források is kiírásra kerülnek. Ezért újra meghirdetjük a pályázatírás alapjai képzésünket.

A képzésre elsősorban azokat várjuk, akik most ismerkednek a pályázatokkal, a civil szervezetekkel, persze a naponta változó pályázati rendszerben mindenki számára tudunk új információkat nyújtani.  

Miért érdemes részt venni egy ilyen képzésen?

 • Évente több tucat pályázati felhívás jelenik meg, a pár szár ezer forintos felhívásoktól, akár sokmilliós beruházás támogatásokig. Előadóink naprakész információkkal rendelkeznek minden témában.
 • A közösségek finanszírozása, a szabályozás, a pályázati rendszer állandóan változik, mi segítünk képbe kerülni.

A képzés témái:

 • Hogyan írjunk meg egy projektet?
 • Milyen módon juthatunk forrásokhoz?
 • Miért adna nekünk bárki is támogatást?
 • Milyen források várhatóak 2014 folyamán?
 • Pályázatok elkészítésének lépései

Időpont: 2015. február 22. csütörtök 17:00-21:00-ig

helyszíne Budapest II. kerület Bem József Tér 1.

Részvételi díj:  4.000 Ft

A résztvevőknek a későbbiekben ingyenes konzultációval is állunk a rendelkezésére. 

jelentkezési lap

Szólj hozzá!

Cikksorozat és képzés a civil szervezetek gazdálkodásáról!

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani képzésünket, hiszen a civil szervezetek, egyesületek nehezen igazodnak ki a pénzügyi jogszabályok sűrű erdejében. Ebben segíthet a most induló sorozatunk és persze a képzésünk is. Pár téma melyeket a blogunkon jövőben tervezünk részletezni.

 1. a beszámoló elkészítése és közzététele
 2. hogyan lesz adószámunk?
 3. Mikor kell könyvvizsgáló?
 4. Jár még az illetékmentesség?
 5. Társadalombiztosítási kötelezettségek
 6. Áfa és a civil szervezetek
 7. Gazdálkodhatunk? vállalkozási tevékenység és a társasági adó
 8. és persze a legfontosabb a közhasznú jogállás megszerzése 

A részletek a blogunkon, és a 2014. április 24-i képzésünkön

 1)      A beszámoló elkészítése és közzététele

A civil szervezetek az elmúlt években lassan hozzászoknak, hogy egy év zárásaként beszámoló készítési kötelezettség terheli őket. E nélkül nem tudtak pályázni, nem volt törvényes a működés. 2013 új vívmánya, a letétbe helyezés viszont nem mindenki számára ismert. A civil szervezeteknek a beszámolóikkal kapcsolatos kötelezettségük, az elkészítésen és a jóváhagyáson túl az is, hogy azt megküldjék az Országos Bírósági Hivatalnak. A hatályos jogszabályi rendelkezések szerint a beszámolókat és közhasznúsági mellékletüket papír alapon van kell a a 1363 Budapest, Pf. 24. postacímre, minden év május 31. napjáig elküldeni. Amennyiben a civil szervezet bármilyen okból ezen határidőn belül nem tud eleget tenni a kötelezettségének, akkor azt további egy évig még pótolhatja. Ezen határidő elmulasztását követően azonban a civil szervezettel kapcsolatos nyilvántartást vezető bíróság törvényességi ellenőrzés céljából értesítést küld az ügyészség részére.

 2)      bejelentkezés az adóhatósághoz

A beszámolási kötelezettséggel kicsit lehet, hogy előreszaladtunk, azoknak akik most kezdenek csak az egyesületük, alapítványuk létrehozásához, majd csak egy év múlva kell a beszámolót elkészíteni. Viszont bírságot már addig is össze lehet gyűjteni: ha a szervezet létrehozásával egy időben nem igénylünk adószámot.

Tevékenységet ugyanis csak adószámmal rendelkező szervezet folytathat. Adószám megállapítása érdekében a civil szervezet köteles az állami adóhatóságnál (NAV) bejelentkezni. A bejelentkezést a jelölt szervezeteknek az adókötelezettségük keletkezésétől számított 15 napon belül kell megtenniük a NAV – civil szervezet székhelye szerint illetékes – alsó fokú adóztatási szervénél. Míg egy cég esetében egy-egy ügyvéd ezt automatikusan megteszi, sajnos civilek esetében ez könnyedén elmaradhat.

 

Címkék: gazdálkodás

Szólj hozzá!

Napjainkban szinte mindenki fent van a Facebook-on vagy ismer valakit, aki felhasználó a Facebook-on. Függetlenül attól, hogy szeretjük, úgy tűnik a legtöbb internet felhasználóra hatással van. Lehetőséget nyújt az embereknek, hogy elérjék egymást, még ha évtizedekkel ezelőtt találkoztak is, vagy beszéltek egymással.

Sok negatív sztereotípia ellenére egy vállalkozás tulajdonosa, egy civil szervezet nem tudja nem észre venni, az ezen a csatornán keresztül történő hirdetésben, megjelenésesekben rejlő potenciált.
Vajon mekkora forgalmat generálhat a Facebook más weblapoknak? Az USA-ban működő cég, a Compete szerint a nagy amerikai oldalak forgalmának 13 százaléka jön a Facebook-ról.

A Facebookot marketing eszköznek használni nagyszerű versenyelőny lehet – feltéve, hogy helyesen alkalmazzuk. A Facebook, Twitter Google + és egyéb közösségi oldalak többé nemcsak a tizenéves lányok délutáni szórakozásai. Egyre több vállalat, közösség, civil szervezet használja közösségi médiát, hogy online közösséget építsen szolgáltatása köré. Nem véletlen, hiszen ma egy jól kialakított céges Facebook oldal hatékonyabb kommunikációt tesz lehetővé, mint például egy hírlevél, ami gyakran azonnal törlése kerül. A kétirányú kommunikáció biztosítja, hogy a célcsoport tagok kapcsolatba léphessenek veled, illetve megoszthassák ismerőseikkel a termékedet, szolgáltatásodat szervezetedet.

Ezek a kérdéskörök kifejezetten hasznosak lehetnek civil szervezeteknek, akik számára – bár sokszor elfelejtik – a marketing ugyanolyan fontos, mint a profitorientált vállalkozások számára. A képzési központunk próbál segítséget nyújtani mindenkinek akit érdekelnek a közösségi médiában rejlő lehetősségek, képzésünk a témában  2014. április 26-án.

 

Szólj hozzá!

Megváltozott a nemzetközi ifjúsági és oktatási programok lebonyolítása 2014-től, kisebb zökkenőkkel beindult az Erasmus+ program. A kisebb zökkenőkre utal, hogy az első beadási kört egy héttel meg kellet hosszabbítani, éppen ezért érdemes az újabb - egy hónap múlva esedékes - pályázati kör előtt áttekinteni a folyamatokat.

Az Erasmus+ program három pályázattípus köré épül:

 • 1. pályázattípus: Egyének tanulmányi célú mobilitása
 • 2. pályázattípus: Együttműködés az innováció és bevált gyakorlatok terén
 • 3. pályázattípus: Szakpolitikai reformfolyamat támogatása

Ami lényeges, hogy az oktatás, képzés és ifjúsági munka terén működő szervezetek bármely pályázattípusra pályázhatnak, az egyes kulcstevékenységek mind a fenti szervezetek munkatársainak, mind tanulóinak, és mellettük más érintett kedvezményezetteknek is kínálnak részvételi lehetőséget.Tehát lehetnek a pályázatok célcsoportjai a diákok, az oktatók, és maguk a szervezetek is.

Szólj hozzá!