Vélemények, információk, ajánlók a Képzési Központ munkatársainak tollából!

Tovább a képzési központ honlapjára.

Hírek

Új Dimenzió Képzési Központ a Facebookon!

Ahogy korábbi cikkemben is írtam, sok változás történt a civil szervezeteket érintő szabályozásban. Ezek a változások komoly kihívások elé állíthatják a civil szervezeteket.  Egyik legfontosabb kérdés a közhasznú jogállás.  Erről az un. civil törvény (egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény) rendelkezik.  A jelenlegi közhasznú szervezeteknek, amennyiben megfelelnek a feltételeknek, 2014. május 31-ig kezdeményezniük kell a közhasznúsági nyilvántartásba vételét. 2014. június 1-jétől már csak ezek szervezetek lesznek jogosultak a közhasznú megjelölés használatára.

A feltételekről

A közhasznú minősítés elnyeréséhez az szükséges, hogy a szervezet jogszabályban rögzített közfeladatot lásson el és az erőforrásokkal és a társadalmi támogatottsággal rendelkezzen a szervezet. Ezt itt lehet ellenőrizni:  http://kozhasznusag.kormany.hu/kozhasznusagi-kalkulator

A törvény a feltételeket vagylagosan fogalmazza meg, tehát egy-egy feltétel megléte a közhasznúsághoz.  Egy példa: ha a szervezet nem volt veszteséges, és van 10 önkéntese akkor már sikerrel kecsegtetően kezdeményezheti az eljárást.  Arra azonban érdemes figyelni, hogy ezeknek az adatoknak az ellenőrzésre le kellett adni az elmúlt évek beszámolóit a OBH számára.

A törvény részleteiről nem is írnék többet, inkább a teendőkről.  Mert egyszerűnek tűnik, de nem az: csak a megadott nyomtatványon kérelmezni kell a közhasznúvá való nyilvánítást.  De csatolni  civil törvény rendelkezéseinek megfelelően módosított alapszabályt (alapítványok esetén alapító okiratot), és természetesen az elfogadó közgyűlési jegyzőkönyvet és jelenléti ívet is.

Azt se felejtsük, hogy az alapszabály módosítás külön eljárás, ezt is kezdeményezni kell egy külön az egyesület változásbejegyzési kérelmeként meghatározott nyomtatványon.  A nyomtatványok itt érhetőek el: http://www.birosag.hu/allampolgaroknak/nyomtatvanyok-urlapok/civil-eljarasok-urlapjai-11-2012-%28l-29%29kim-rend

Az alapszabály módosítást tovább bonyolítja, hogy 2014. március 15-től hatályba lép az új polgári törvénykönyv is, mely bővíti az egyesületek alapszabályában kötelezően rögzítendő tartalmi elemek körét.  Ezzel azonban nem érdemes sietni, mert a kihirdetés és a hatályba lépés között egyszer már sikerült módosítani a PTK-t bölcs törvényhozóinknak.  

A PTK miatti alapszabály módosítás azok számára is fontos, akik nem akarnak, vagy nem tudnak közhasznú minősítést igényelni, viszont bármilyen más ügyben a törvényszékhez fordulnak, mert ekkor felszólíthatja a bíró őket, a szükséges módosítások megtételére.

Fontos tudni, hogy a közhasznúsági kérelem elbírálásakor nincsen helye hiánypótlásnak és  a kérelem utólag, május 31-e után nem nyújtható be, a közhasznúságot, aki a fenti feltételeket nem teljesíti egyértelműen elveszíti. Arra azonban van lehetőség, hogy egy évvel később már a 2013-as és 2014-es év vonatkozásában az adott szervezet újra kérje a közhasznúsága megállapítását.

Címkék: civil szervezetek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujdimenzio.blog.hu/api/trackback/id/tr175786271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása